«Estadísticament, és poc probable que ens ataqui un guillat amb una motoserra. Tot i això, tots estem exposats a l’atac d’un pertorbat a la xarxa. El ciberassetjament va centrar ahir una taula rodona al festival BCNegra, que aquest any té justament com a eix temàtic les diferents formes d’assetjament. I el públic va constatar que temes literaris que al seu dia eren ciència-ficció avui ja formen part del costumisme més realista.

N’hi havia prou d’escoltar l’experta en seguretat Selva Orejón per adonar-se’n. Els seus clients hi recorren com si fos el cosí de Zumosol perquè posi fi als atacs virtuals que pateixen. Amb fredor d’analista, va explicar detalladament les quatre principals motivacions dels ciberassetjadors: “Aconseguir una cosa econòmicament. Amb l’anomenada sextorsió, amenacen de difondre filmacions íntimes d’una persona que no sabia que la gravaven; jo els aconsello que no paguin mai perquè llavors no ho deixaran de fer en tota la vida. El segon objectiu és carregar-se la reputació d’algú, generarli intranquil·litat perquè no prossegueixi el seu dia a dia, per motius personals o per activisme polític; he treballat amb Repsol i sé del que parlo. La tercera raó és aconseguir més informació d’alguna cosa. La quarta és la motivació personal sumada a un problema psicològic; persones que passen, per exemple, per una separació i l’assetjament és la seva rebequeria. A través de perfils falsos van llançant atacs a totes les xarxes de l’exparella”. Orejón va concloure que “a les xarxes socials és molt més senzill tenir un comportament psicopàtic”.

[…].»

Lee la noticia completa en el siguiente link: https://www.pressreader.com/spain/la-vanguardia-catal%C3%A0/20180201/282432759594628